Latest: Download Free Online Money Making Tips ! | Series: AuthorRank? | Download online money maker eBooks!

Despre Texte si pretexte -Goran Dragos

0 comentarii


Sa moara si capra vecinului
 Multe persoane se complac si au satisfactii in contemplarea necazurilor altuia dar fac si tot ce se poate pentru ca acela care cauta sa-si imbunatateasca situatia sa nu reuseasca in ceea ce si-a propus, chiar daca din acestea ele nu au nici un folos.
Alcoolicul 
Alcoolicul (Victima)-se imbata pentru ca, dupa parerea lui este persecutat de  viata - sau familie.
Sotia, un prieten, medicul familiei il consoleaza (Salvatori) si incearca sa-l dezvete de acest viciu.

Uneori reusesc - pentru putin timp, pana la betia urmatoare - si apoi totul reincepe. intre timp, nu vor uita sa-l persecute pe alcoolic ("Nu ti-e rusine? Uite ce faci din vietile noastre!").
 Acest exemplu reprezinta metafora tuturor obisnuintelor nedorite, dar percepute de cel in cauza ca o fatalitate (vesnicul intarziat, jucatorul hazardului, obezul...) si care, intr-un fel sau altul, fac rau celor apropiati.
Binenteles, nimeni nu se angajeaza serios pentru a rezolva problema "alcoolicilor".

&Violul

Este situatia tipica in care femeia provoaca barbatul pentru ca apoi sa se retraga, spunandu-i ca este maniac si pervers si sustinand ca a fost inteleasa gresit.
De fapt, este jocul perfid al puterii - practicat la toate nivelurile - care consta in a manifesta disponibilitate fata de interlocutor, impingandu-l astfel sa se descopere, pentru ca apoi sa-l lovesti dupa ce a coborat garda.
Este unul din cele mai periculoase jocuri care, de obicei, provoaca reactii violente.

&Picior de lemn

Individul se  pune in pozitia de victima ("Cum pot eu sa fac ceva, nu vezi ca am un picior de lemn"), sperand sa gaseasca un Salvator care sa se angajeze sa-i rezolve problemele.
Acest exemplu reprezinta metafora tuturor lipsurilor reale sau presupuse de care ne plangem si pe care le utilizam ca pretext pentru inactivitate ("sunt prea scund", "sunt negru", "nu am bani", "nu am studii", "sunt...", "nu sunt...", "nu am..."), uitand ca altii, in aceeasi situatie, au obtinut rezultatele pe care si le-au propus.

<<Imbarligaciosul>>
O situatie des intalnita in care x va face tot posibilul ca y si z sa intre in conflict,situandu-se apoi in afara partilor si trecand in rolul de spectator,Nimeni nu isi recunoaste scopul iar x ar putea sa nege in orice moment ca i-ar fi provocat pe cei 2 in mod deliberat.

Am nevoie de un sfat ..de care nu o sa tin cont 
Individul  cere o parere sau un sfat, dar respinge in mod sistematic tot ceea ce i se ofera, demonstrand, mai mult sau mai putin logic, ca in cazul sau solutia oferita nu va functiona ("Da, dar..."). Aceasta, pana cand persoanele care ofera sfaturi (Salvatorii) obosesc si intra in rolul de Persecutori ("Nu-ti va merge bine nimic. Cu atat mai rau pentru tine..."), iar el intra in rolul de Victima ("Nimeni nu ma intelege si nu vrea sa ma ajute cu adevarat").

&Detectorul de defecte
Consta in a observa modul in care se comporta (in munca, sau in societate) o persoana pana cand  reuseste sa descopere un defect. Acesta va fi apoi folosit pentru a pune in discutie interlocutorul ca persoana si a i se nega toate realizarile anterioare.
Cel care se pune in rolul Persecutorului nu este deloc interesat, in acest caz, de calitatea lucrului (altfel, ar colabora pentru gasirea solutiei), ci va cauta doar un pretext pentru critica. Veti observa, surprinzator, cat de numeroase sunt acele persoane care, negasind nici o neregula in activitatea pe care o desfasurati, vor fi dezamagite si critice, in loc sa va felicite.

&Bunul Samaritean
Este persoana care dovedeste un zel excesiv in a ajuta o persoana,pana cand obiectul unor atat de exagerate atentii este "asfixiat". In acest moment, pozitia sa se schimba in aceea de Persecutor, culpabilizand Victima. ("Ce ingrat esti, incercam doar sa te ajut!"). Succesiv, s-ar putea pune in rolul de Victima chiar pe el insusi, lamentandu-se ca nimeni nu apreciaza eforturile sale. 

Uite Mama ...stau fara sa ma tin ....etc
Un joc pe care il jucam toti, cred, din cand in cand, cautam un public in fata caruia sa facem pe grozavii, chiar exagerand un pic meritele noastre. Nu este foarte grav, daca nu se practica in mod obisnuit. 

Victimizatorul
Daca au ocazia, unele persoane se comporta in societate intr-un mod absolut nepotrivit situatiei in care se afla. Astfel, ele provoaca un raspuns agresiv din partea celor din jurul lor, care devin astfel Persecutori si le dau un "sut" (fie in sensul fizic - cum este atunci cand cineva este dat afara din restaurant - fie psihologic - "Sa nu te mai vad niciodata pe aici").
Aceasta le va permite sa se puna in rolul de Victima si sa-si gaseasca usor o persoana care sa vrea sa joace rolul de Salvator.

&Vaitaretul
Consta in a gasi acel "tovaras de suferinta" caruia sa i te lamentezi despre o situatie anume si care sa iti dea dreptate, sa te sustina si, la randul lui, sa-ti prezinte o situatie personala asemanatoare.
Obiectul lamentarilor poate varia dupa chef: timpul ("Nu se mai incalzeste odata!"), guvernul ("Toti corupti si incapabili"), seful, tinerii de azi, functionarii de stat, taximetristii, mancarea, sanatatea...
Binenteles, nimeni nu va misca un deget pentru a imbunatatii lucrurile, chiar si atunci cand acest lucru ar fi posibil. Este un joc extrem de raspandit, dar nu foarte daunator, chiar daca este absolut inutil (imi vine in minte un vechi proverb peruan: "Daca exista un remediu, de ce te plangi? Daca nu exista un remediu, de ce te plangi?")

&Doar ca mine e' bine sau Tu nu contezi"
In mod sigur este unul dintre jocurile de baza, asa de raspandit incat prezenta sa coplesitoare poate sa ne impiedice sa vedem stupiditatea si inutilitatea lui. Este un joc in care pozitia "Eu sunt OK - Tu nu esti OK" devine evidenta.
Eu (Persecutorul) incerc sa-ti demonstrez ca ceva din mine, sau ceva ce eu posed, este mai bun decat ceea ce esti sau ai tu si te pun in pozitia de Victima. Posibilitatile sunt  infinite. Se trece de la lucruri lipsite de importanta  cum ar fi "catalogul meu este mai bun, mai complet, mai actual...", "stiloul meu", "haina mea", la lucruri mult mai grave: " religia mea", "fiul meu", "culoarea pielii", si mai departe, la altele situate intre cele doua extreme: "masina mea", "facultatea mea", "lecturile mele", " prietenii mei" etc. 
Observatie: Daca eu critic masina cuiva pentru ca vreau sa i-o vand pe a mea, nu fac un joc psihologic, ci apelez la o strategie comerciala (dupa parerea mea, cea mai inutila).
Caracteristica unui joc de acest tip este aceea de a nu avea alt scop decat cel al minimalizarii interlocutorului. Evident, victima poate gasi la randul sau ceva de criticat.....pana se ajunge la un adevarat conflict.
Tu ce faci in situatii asemanatoare cu cele de mai sus?
Ce texte si pretexte doresti sa fie adaugate la lista de mai sus?
Toate comentariile pertinente vor fi adaugate in completarea acestui articol.














Suni

Update by owner

0 comentarii
  1. Toate postarile in format text-sunt create  nu copiate,postarile preluate din alte site-uri au link-ul sau sursa  mentionata in continutul postari
  2. Toate postarile care contin poze(jpg,tiff.etc) sau materiale video(avi,mpeg,etc) sunt postate cu aprobarea persoanelor care apar, in poza.Materialele  vor fi  scoase  doar la cererea persoanelor care sunt in aceste articole.
  3. Pozele si videoclipurile care nu sunt postate cu aprobare in prealabil,sunt extrase din site-uri unde am acces si sunt Open Source
  4. Persoanele care apar in postarile acestui blog fara aprobarea lor sunt rugate sa ceara excluderea lor la adresa de mail dragos.goran@yahoo.com,sau direct pe nr meu de telefon pentru ca cei ce apar sunt in proportie de 90%  persoane care ma cunosc personal.
  5. Multumesc doamnei profesoare Alina Balan pentru sprijinul moral si interesul aratat postarilor publicate pe acest blog.
  6. Multumesc persoanelor care au aceptat publicarea materialelor care contin date cu caracter personal.
Suni

Driver Scaner

0 comentarii
Download our driver scanner, install it and run a scan for available driver updates.
The scan may take a few minutes to detect outdated and missing drivers and identify the correct update files.The driver update utility will submit the scan results to the DriverScanner website. You will then be presented with a detailed report of the drivers that need to be installed or updated.The driver scanner software will locate the latest driver update files and let you update your drivers. All of your driver-related problems will be fixed in just a few clicks.
Suni

Durerea si inlaturarea ei

0 comentarii
Pe culoarul vietii  plin de soapte si vise neimplinite,merg tragand dupa mine regrete si amintiri,imping suferinta ,iar cand ajung in  capat ma lupt cu durerea.Caut un intrerupator sa aprind lumina si sa spulber visul,dar durerea ma leaga cu lanturi de amintiri .Suferinta ma patrunde iar durerea ma apasa.Ma zbat si strig,de parca m-ar vedea sau  auzi cineva, intr-o lume superficiala,in care  se observa doar fericirea falsa  exterioara,si orice efort de a exprima durerea interioara esueaza inainte de a fi inceput.Acum nu ma mai zbat si nu mai tip,nu mai opun rezistenta,incerc sa devin transparent si tind spre indiferenta.Traiesc in prezent iar de trecut nu fug,il lasa sa ma prinda si sa treaca prin indiferenta mea.Gandurile negre nu ma apasa,ele sunt acolo si asteapta sa le eliberez insa acum le manipulez cu usurinta findca realizez,ca mintea-mi apartine si pot face tot ce vreau cu ea.Lumea este doar un continut,un mediu care te face sa te indentifici cu el.Insa tu nu esti personajul unui joc de pe calculator,nu esti doar hard-ul,esti calculatorul si ajungi sa te identifici cu o piesa ,sau mai rau cu un caracter virtual.Esti mai complex si mai profund decat crezi ca esti.Prezentul este acel loc in care poti schimba totul.



Suni

Amy Winehouse

0 comentarii
Amy Jade Winehouse  14 septembrie 1983, Southgate, Londra, Anglia - d. 23 iulie 2011, Londra, Anglia, a fost o cântăreaţă şicompozitoare engleză; stilul pe care îl abordează combină elemente de jazz, soul şi rhythm and blues (RnB).-a făcut remarcată pentru vocea sa puternică, contralto, care îi permitea să atingă note muzicale foarte joase.
Sursa....

Potrivit Sky News, Amy Winehouse, in varsta de 27 de ania fost gasita moarta in apartamentul ei din cartierul londonez Camden.

"Cand au ajuns, politistii au gasit corpul unei femei de 27 de ani care a fost declarata moarta", a comunicat politia londoneza.
Serviciul de ambulanta fusese solicitat la adresa cantaretei in jurul orei 16.00 (18.00, ora Romaniei), dar echipajul medical nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viata.
Politia a comunicat ca deocamdata nu are nicio ipoteza privind decesul cantaretei britanice, cazul fiind anchetat.
Cantareata trebuia sa concerteze la Bucuresti anul acesta, insa concertul a fost anulat, din cauza problemelor sale cu alcoolul si cu drogurile.
Din pacate, cantareata nu a ascultat sfatul doctorilor, care o avertizasera inca din luna mai ca daca nu renunta la consumul de alcool, risca sa moara.
Decesul (sursa wikipedia)
La aproximativ 3:54 pm ora locală (BST, UTC+1) pe 23 iulie 2011, două ambulanţe au fost chemate la casa lui Winehouse din Camden, Londra.[62]La scurt timp după acestea Poliţia Metropolitană a confirmat decesul.[63][64] Acum este în curs o anchetă pentru a determina cauza decesului, care este descrisă de poliţie ca fiind inexplicabilă.[65]

Amy Winehouse Last Performance


Suni

Manastirea Ghighiu

0 comentarii
Am ales ca punct de plecare orasul Ploiesti.Manastirea Ghighiu este situata in satul cu acelasi nume - Ghighiu - in comuna Barcanesti in judetul Prahova, Manastirea Ghighiu se afla la o distanta de 6 kilometri  de Ploiesti, pe soseaua de centura Ploiesti-Buzau .
Drumul de la Ploiesti pana la Manastirea Ghighiu l-am facut cu doar 2 lei,exista un autobuz plasat in fata gari de sud.Acolo te apropi de primul sofer caruia trebuie sa-i  pui doar o intrebare si imediat afli si raspunsul celorlalte intrebari pe care urma sa i le adresezi.
Am aflat in cateva secunde la ce ora pleaca,cat timp facem pana acolo,si ne-am amuzat si de glumele facute de soferul de autobuz,in timp ce beam linistiti sucul si fumam tigarea fara graba,pentru ca urma sa porneasca spre destinatie in 10 minute.
   Drumul facut pana acolo  nu a durat mai mult de 10 minute,si statia se afla chiar in fata manastiri,pe care nu o poti rata pentru ca soferul striga de fiecare data unde  urmeaza sa opreasca"Cine este pentru  Ghighiu, sa coboare aici!"
Am ajuns in Barcanesti in fata manastiri despre care stim ca  este una dintre putinele care au ca hram "Izvorul Tamaduirii".Ridicata acum mai bine de patru secole, in mijlocul unei paduri care facea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei.
Am trecut de cele 2 porti impunatoare si am intrat intr-o lume de basm,unde esti  invaluit de liniste si toate grijile si problemele raman la intrare,,curtea este ingrijita avand multa iarba si  flori ,totul este sublim si armonios chiar  si din punct de vedere arhitectural.Arhitectura bisericii aminteste de stilul brancovenesc: forma de trefla, o singura turla pe naos si pridvor deschis in fatza.La intrarea in pronaos sunt pictati Sfintii apostoli Petru in dreapta usii si Pavel in stanga ei.Pronaosul este  partea  bisericilor creștine (situată la intrare) care precedă naosul. Încăpere a unui templu grec, situată în fața sanctuarului și servind drept vestibul.Am pasit in biserica,in partea stanga se afla un mic magazin de lumanari iar in dreapta  un magazin in care se dau acatistele,pretul pentru un acatist find de 10 lei,iar in dreptul acestui magazin se gaseste o masa unde este asezata la discretie  o farfurioara cu mir,dar cu toate ca este gratis,toata lumea obijnuieste sa puna bani in dreptul farfuriei.Pasind mai departe in biserica vedem cum  la loc de cinste sta icoana "Maica Domnului cu pruncul", o icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni,ea adusa din Siria,anul 1958 de catre  de catre episcopul Vasile Samaha si daruita  Patriarhului Justinian Marina.Inainte de biserica pe partea stanga se mai afla si un foisor unde este pusa la discretie apa sfintita credinciosilor.Pasind mai departe pe langa biserica mare a manastirii si cea mica a cimitirului, in partea stanga se afla si un agheasmatar,cu o apa rece si bogata, care a tasnit chiar pe locul unde ar fi calcat Maica Domnului, poruncind logofatului Coresi sa ridice din nou manastire.Mănăstirea Ghighiu(Schitul Ghighiu, căruia i se zice şi mănăstire conform patriarhului Daniel) a pus şi pune şi astăzi la îndemâna celor interesaţi in muzeu numeroase documente legate de viaţa poporului român, care a venit în tangenţă cu acest vechi aşezământ: voievozi, mitropoliţi, episcopi, egumeni, boieri etc.Si o sa incheiem aceasta calatorie cu un citat  apartinand Preafericitului  Părinte Patriarh Daniel"Lângă Ploieşti, de unde te duce o bună şosea, se află pe şesul bogat, în vederea muncelelor împodobite, Schitul Ghighiu, căruia i se zice şi mănăstire, şi cu drept cuvânt. Frumoasa biserică e înconjurată de paşnice clădiri gospodăreşti, cu coperământul de şindrilă supţire, bine aşezată. În faţă e o curte de intrare, cu arbori bătrâni, înalţi. În fund, unde curge limpede un „izvor al tămăduirii,” se înşiră pomii roditori şi via se mlădie pe haragi.
Un gard trainic – dincolo de case numai pe o mică întindere mai sunt ogoare mânăstireşti – înconjură colonia de bătrâni; unul dintre cei mai vechi de zile, înfăşurat în petece de şoiac, ca o scoarţă de trunchiu secular, dă drumul ca portar veghetor ce este, rarilor vizitatori”.

Suni

Inteligenta emotionala-Cum reactionezi in situatii stresante?

0 comentarii
Stresul face parte din viata noastra de zi cu zi,fie ca esti stresat de problemele de la serviciu,familiale,sau sociale modul in care reactionezi la nivel emotional este identic.Am ales 2 moduri aflate in colturi opuse :
1-Indiferentul
2-Patimasul
Sa ne imaginam ca ne aflam intr-una vion care zboara de la Bucuresti la Timisoara.A fost un zbor lin dar pe masura ce va apropiati de destinatie se aude vocea pilotului "Doamnelor si domnilor va rugam sa va intoarceti la locurile dumneavoastra si sa va puneti centurile de siguranta!"Apoi avionul intra in zona de turbulenter care sunt mai rele decat tot ce ati intalnit pana acum,avionul este aruncat in sus si in jos dintr-o parte in cealalta precum o minge de plaja purtata de vant.
Intrebarea este ce faceti?
1-Sunteti genul de om care se refugiaza intro carte sau o revista adaptanduse turbulentelor?
sau 
2-Sunteti dintre cei carre citesc instructiunile pentru cazuri disperate si pandesc stewardesele pentru a vedea daca dau semne de disperare?
Oricare din aceste raspunsuri vi s-ar parea mai firesc,el este un semn asupra felului in care reactionam la stres.Aceste reactii au consecinte extrem de diferite pentru felul in care oameni isi experimenteaza propriile reactii emotionale.
1-Cei care isi creaza o stare de parca ar fi privati de libertate prin insasi faptul ca trateaza totol atat de atent isi amplifica fara sa vrea propriilie reactii.emotionale,mai ales daca starea lor este lipsita de o constientuzare calma.Rezultatul este ca emotiile lor par mai intense.
2-Exista si din aceia care incearca sa-si distraga atentia,nebagandu-si inseama propriile reactii minimalizand astfel experienta reactiei emotionale daca nu chiar si dimensiunea in sine a reactiilor.
Pornind de la aceste extreme rezulta ca pentru uni constientizarea emotionala este coplesitoare,in vreme ce pentru altii abia daca exista.
Sa ne gandim la un student care intr-o seara constata ca in camin a izbucnit un incendiu,si merge sa sa ia un extinctor si stinge focul.Nimic neobijnuit in afara de faptul ca in drum spre extinnctor el merge normal si nu alearga.Motivul-Nu a simtit o urgenta..
Acest elev a fost obiectul de studiul al unui psiholog care a constatat ca acest student isi traia cel mai putin intens emotiile.
Prin contras alt exemplu este cel al unei femei care pierzandu-si odata pixul preferat,a fost distrusa zile intregi.Alta data a fost atat de impresionata ca se face o mare vanzare la pret redus intr-un magazin costisitor,incat a lasat orice altceva si a condus 3 ore pana la magazinul aflat in alta localitate.
S-a constatat ca femeile traiesc emotiile pozitive cat si cele negative mai intens decat barbatii.
Lasand la oparte diferenta de sex,viata emotionala este mai bogata pentru cei care observa mai multe.

Suni

Cat valoreaza moneda ta?

1 comentarii













37 mm diametru, 25 g, argint 70%, cupru 30%, margine netedă

gravat pe muchie: NIHIL SINE DEO 
valoarea nominală 100000 LEI, ROMANIA, stema României şi un porumbel aducînd o ramură de măslin unei femei simbolizînd pacea. Jos, de-a lungul muchiei, mai spre stînga, este scris numele gravorului, A. ROMANESCU.


inscripţia MIHAI I REGELE ROMANILOR, efigia regelui spre dreapta şi anul 1946 între două semne pătrate. Sub gît este scris numele gravorului, H. IONESCU.

Tiraj 2.002.000 piese.


Inscripţia de pe muchie nu este aşezată la fel pe toate piesele. Inscripţia poate începe de oriunde şi poate fi aşezată pe avers sau pe revers (observaţie valabilă pentru toate cazurile de inscripţii sau ornamente incuse de pe monedele româneşti apărute pînă în 2010, adică pînă în prezent). În imaginea de mai sus pot fi observate stelele cu cinci raze ce despart cuvintele NIHIL, SINE şi DEO.
se vand la valori cuprinse intre 25 Euro si 150 Euro in functie de starea monedei.



32 mm diametru, 12.5 g, argint 70%, cupru 30%, margine netedă
gravat pe muchie: NIHIL SINE DEO
valoarea nominală 25000 LEI, ROMANIA, stema României şi ramuri de măslin
inscripţia MIHAI I REGELE ROMANILOR, efigia regelui spre dreapta şi anul 1946 între două semne pătrate. Sub gît este scris numele gravorului, H. IONESCU.

Tiraj: 2.372.600 piese
Se comercializeaza cu  valori cuprinse intre 25 Euro si 125 Euro in functie de starea monedei.


32 mm diametru, 12 g, argint 70%, cupru 30%, margine netedă
gravat pe muchie: NIHIL SINE DEO
valoarea nominală 500 LEI, ROMANIA, anul 1944 şi stema României; cerc perlat exterior
inscripţia MIHAI I REGELE ROMANILOR şi efigia regelui spre stînga; sub gît este scris numele gravorului, H. IONESCU; cerc perlat exterior

Tiraj 9.731.000 piese.
Inscripţia de pe muchie nu este aşezată la fel pe toate piesele. Inscripţia poate începe de oriunde şi poate fi aşezată pe avers sau pe revers (observaţie valabilă pentru toate cazurile de inscripţii sau ornamente incuse de pe monedele româneşti apărute pînă în 2010, adică pînă în prezent). În imaginea din stînga sus prezentăm un defect de imprimare a literei D de la DEO (defectele de imprimare a inscripţiilor incuse pe cant sînt defecte obişnuite). În imaginea din stînga jos pot fi observate semnele ce despart cuvintele NIHIL, SINE şi DEO.
În imaginea din dreapta este prezentată o monedă la care între literele R şi O din ROMANIA se află o aglomerare de material asemănătoare cu un apostrof. Imaginea acestei erori de batere ne-a fost trimisă de M.&A. Ionescu, cărora le mulţumim pentru ajutor.
Tirajul de aproape 10 milioane de bucăţi face ca această monedă să fie una din cele mai obişnuite piese de argint româneşti.
Valoarea la care se comercializeaza este cuprinsa intre 15 si 100 Euro 


28 mm diametru, 8.5 g, fier placat cu nichel pe 3.5% din grosime, margine netedă
gravat pe muchie: NIHIL SINE DEO
valoarea nominală 100 LEI şi anul 1943 într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stînga) şi una de stejar (dreapta); în partea de sus coroană
inscripţia MIHAI I REGELE ROMANILOR şi efigia regelui spre dreapta. Sub gît este scris numele gravorului, H. IONESCU.
Tiraj 1943: 40.590.000 monede
Tiraj 1944: 21.289.446 monede
În 1943 s-au bătut 40.590.000 de piese iar în 1944 încă 21.289.446 bucăţi. Conform cărţii Monetele României de Octavian Iliescu şi Paul Radovici (2004) piese de 100 de lei purtînd anul 1944 s-au bătut şi în anul 1945.
Piesele au fost bătute pe rondele de fier placat cu nichel fabricate de firma germană Vereinigte Deutsche Metallwerke AG (VDM) la Altena, oraş din landul Renania de Nord - Westfalia. Uzina din Altena se ocupa în special de produse cu nichel, şi se pare că aici au fost trimise pentru topire monedele de 50 şi 100 de lei cu anii 1936-1938 retrase din circulaţie. Nichelul recuperat a fost folosit parţial pentru placarea rondelelor, restul fiind utilizat de industria germană.
Inscripţia de pe muchie nu este aşezată la fel pe toate piesele. Inscripţia poate începe de oriunde şi poate fi aşezată pe avers sau pe revers (observaţie valabilă pentru toate cazurile de inscripţii sau ornamente incuse de pe monedele româneşti apărute pînă în 2010, adică pînă în prezent). În imaginea de mai sus pot fi observate semnele ce despart cuvintele NIHIL, SINE şi DEO. Aceleaşi semne vor fi folosite şi la moneda de 10000 de lei din 1947.Imaginile monedelor de 100 de lei din 1943 şi 1944 de mai sus sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator ce a dorit să rămînă anonim.
Valoare de comercializare este cuprinsa intre 10 si 25 Euro in functie de starea monedei.



19 mm diametru, 2.5 g, cupru 75%, nichel 25%, margine netedăvaloarea nominală 5 BANI,
 anul 1906, două semne despărţitoare pentagonale, cerc perlat exterior



Tiraj 1905:   2.000.000 monede (Bruxelles - fără siglă)
Tiraj 1906: 48.000.000 monede (Bruxelles - fără siglă)
    24.000.000 monede (Hamburg, sigla J)
La Bruxelles s-au bătut 2.000.000 de piese în 1905 şi 48.000.000 
în 1906 iar la Hamburg 24.000.000 de piese, în 1906.
Monedele divizionare din 1906 au fost bătute în două monetării.
 Am ales poza unei monede ce are un J sub eşarfa pe care scrie ROMANIA, 
deoarece al doilea set nu are semne distinctive.
 Litera J marchează că monedele au fost bătute la Hamburg,
 cele fără semn fiind bătute la Bruxelles.
 La Hamburg s-au bătut monede numai în 1906.
 După MBR ambele variante au fost gravate de Anton Scharff
 (1845-1903, gravor şef al monetăriei austriece de la Viena, 
din 1881 şi director al şcolii vieneze de gravură).
Primele piese europene cu gaură au fost bătute în 1901 în Belgia:
 monede de 5 şi 10 centime, de cupro-nichel, tip Michaux. 
După cum se vede, moda monedelor găurite a ajuns foarte repede şi la noi.
Se comercializeaza cu valori cuprinse intre 10 si 30 Euro .


Valoare de comercializare intre 20 si 40 lei
Aproximarea a fost facuta din anunturi de  pe
 http://www.colectzii.ro si pe www.aaz.ro

Sursa documetatie despre monedele romanesti :
romaniancoins.org
Suni
  • MBT Icons and buttons

    Icons and Buttons

    Our resources have been successfully downloaded over 10K times and found almost every where. Get yours!

  • choosing webhost for a blog

    Why Best web content?

    Learn Why we chose Best web content as our Web Host and find discount coupons to kick start your blog today!

  • SEO Settings for blogger

    ALL IN ONE SEO PACK 2012

    Learn every single SEO tip that will boost your blog's ranking and organic traffic. We got them all!

  • Blogger widgets and plugins

    Visit MBT's Blogger LAB

    Why not take a tour of all great Blogger widgets published so far? You Name it we have it!

  • become a six figure blogger!

    Become a SIX FIGURE BLOGGER

    Learn what it takes to become a successful entrepreneur and build a living online!